Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Maarland Noordzijde 30

3231 CE Brielle, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1949
Bouwjaar
1610
Brielle Maarland NZ 29 30

Voor 1607 stonden op deze plek twee kleine huizen op zeer smalle percelen. De percelen werden samengevoegd voor de bouw van één groot voornaam huis. De huidige nummering heeft te maken met de splitsing van het pand in een boven- en onderhuis in de 19de eeuw. Oorspronkelijk bezat het huis een groot achterhuis met achtererf. 

De prachtige trapgevel dateert van omstreeks 1610 en is voorzien van hoekblokken en spekbanden van gobertanger steen. Bijzonder aan deze gevel is de overkraging op gemetselde bogen. De gevel werd rond 1779 gemoderniseerd. Het huis kreeg toen ook een nieuwe voordeur in Lodewijk XVI stijl onder de aanbouw aan de rechterzijde. Hier bevond zich oorspronkelijk een doorgang naar de tuin. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 386-390.