Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Maarland Noordzijde 10

3231 CE Brielle, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1948
Bouwjaar
1612
Brielle, Maarland NZ 10

Dit huis ligt aan de noordzijde van de Maarlandse haven en is een van de eerste huizen wanneer men vanaf de oostzijde de stad binnenkomt. Zowel Maarland NZ 10 als 24 liggen in het gedeelte van de bebouwing rond de haven dat na 1607 tot stand kwam.

Aanvankelijk woonde hier vooral vissers en schippers. In de achttiende eeuw raakt dit gedeelte ook in trek bij de gegoede stand. Diverse huizen krijgen brede lijstgevels en werden samengevoegd. Alleen nummer 10 bevindt zich nog in de oorspronkelijke toestand.

Omstreeks het midden van de 19de eeuw kwam achterop het erf een zeilmakerij die daar nog steeds gevestigd is. Het pand is vermoedelijk gebouwd voor een visser gezien de vishaak op de gevelsteen en de ringvormige uitsteeksels aan de gevel die bedoeld moeten zijn geweest om een droogstok door heen te steken.
Het jaartal 1612 in dezelfde gevelsteen toont de datering van het (hoofdgedeelte van het) huis, 1612. Het huis heeft hoekblokken van Gobertangesteen, geblokte korfbogen boven de vensters en gebeeldhouwde kopjes van natuursteen. De houten onderpui werd in de 18de of begin 19de eeuw vervangen door een gemetselde pui.

Inwendig zijn er balklagen van moer- en kinderbinten, oorspronkelijk op houten consoles. Het hoofdgedeelte was vermoedelijk verdeeld in een voorhuis en een achterkamer van ieder drie balkvlakken. 
Tijdens werkzaamheden in 1990 kwamen muurankers in het zicht  van de buurpanden aan weerszijden. De huizen bleken gebouwd met gemeenschappelijke bouwmuren.

In 1948 werd het pand overgedragen aan de Vereniging, in 1953 werd de kap vervangen en in 1976 werd de gevel hersteld.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, Zeeland en Zuid-Holland, pp.377 - 3381.