Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

M. E. van de Meulenweg 5

8382 CC Frederiksoord, Drenthe

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1992
Bouwjaar
1818

Dit 'kolonistenhuisje' maakt deel uit van de landbouwkolonie Frederiksoord die vanaf 1818 werd gesticht op de woeste gronden in het grensgebied van Overijssel en Drenthe. Met als doel het enorme armenvraagstuk van de steden op te lossen werden arbeidersgezinnen in deze proefkolonie geplaatst. Het huisje staat in het oudste deel van de kolonie. Het bestaat uit een woongedeelte en een stal onder een asymmetrische rieten kap. 
Het woongedeelte is van steen en heeft een eenvoudige puntgevel met vlechtingen. Het stalgedeelte is van hout. De enige stookplaats van het huis lag aan de zijde van de voorgevel, tussen de vensters. De scheiding tussen woon- en stalgedeelte werd gevormd door een wand met bedsteden.
De stal bood gelegenheid tot het verrichten van arbeid als karnen en dorsen en tot stalling van vee. De kolonist had het gebruik van één of twee koeien.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 213-215.

Frederiksoord foto Vereniging Hendrick de Keyser
Frederiksoord M.E. van der Meulenweg 5 2