Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Schoonhoven, Lopikerstraat 37
Schoonhoven, Lopikerstraat 37

Lopikerstraat 37

2871 BV Schoonhoven, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1961
Bouwjaar
1642
Schoonhoven, Lopikerstraat 37
Schoonhoven, Lopikerstraat 37

‘De Vergulde Swaen’ en ‘De Witte Swaen’

Dit hoekhuis bestond oorspronkelijk uit twee panden en zijn samengevoegd tot een dwarshuis bestaande uit een voor- en achterhuis. In 1642 kwamen beide gevels tot stand. Mogelijk bewoonde de eigenaar zelf het grote hoekhuis en gebruikte hij het smallere zijhuis voor de verhuur. 

In 1961 werd het pand overgedragen aan de Vereniging en een jaar later gerestaureerd. Tijdens de restauratie zorgde de gezamenlijke muur met het pand Lange Weistraat 87 voor problemen. Deze werden opgelost na de overdracht van ook dit pand aan de Vereniging, zodat het huis in de restauratie kon worden betrokken. Dat de huizen historisch gezien met elkaar waren verbonden was toen nog niet bekend. 
Het bleek dat de verbouwing in 1642 ingrijpend is geweest: alleen in de bouwmuur aan de achterzijde werden delen met ouder metselwerk en sporen van een houtskelet aangetroffen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, Zeeland en Zuid-Holland, 1997, pagina 319 - 322.