Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Londensekaai 9

4331 JG Middelburg, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1965
Bouwjaar
1580

Dit huis aan de Londense Kaai staat aan de noordzijde van de nieuwe haven van Middelburg die tussen 1580 en 1590 in ontwikkeling kwam. De erven zijn hier smal en diep. Zij grenzen aan de achterzijde aan een dwarsgang. In 1585 stond Adriaan Joossen geregistreerd als eigenaar van twee huizen, de huidige nummers 9 en 11, vermoedelijk heeft hij deze ook in dat jaar gebouwd.

Beide huizen hebben een gemeenschappelijke bouwmuur maar het terrein lijkt al van meet af aan niet geheel gelijk verdeeld te zijn geweest,. In de huidige toestand bezit nr. 9 vrijwel geen achterterrein, terwijl nr. 11 ver naar achteren doorloopt en met zijn achterhuis gedeeltelijk om het buurhuis heen grijpt. De gevel is, net als bij het buurpand ingrijpend gewijzigd in het jaar 1795. De topgevel werd toen gesloopt en vervangen door een lijstgevel, iets wat veelvuldig voorkwam in het 18de-eeuwse Middelburg. De gevel kreeg een nieuwe deur in neoclassicistische stijl.

 

Middelburg Londonse Kaai 9 HdK REDRES JWA 2782

De indeling van het huis herinnert echter nog steeds aan de 16de-eeuwse situatie. Het huis heeft een voorhuis met een zijkamer, daarachter ligt een woonvertrek. Een lange smalle gang naast de woonkamer geeft toegang tot het achterhuis. Naast de woonkamer bevindt zich nog steeds de oude spiltrap, omgeven door een houten omkokering. Waarschijnlijk is deze omgeven geweest door een wand met bedsteden en kasten.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 160-165.

Middelburg Londonse Kaai 9 HdK REDRES JWA 2727