Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Londensekaai 11

4331 JG Middelburg, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1960
Bouwjaar
1580

Dit huis bevindt zich op de hoek van de Londense Kaai en de Segeersstraat, aan de noordzijde van de nieuwe haven die tussen 1580 en 1590 in ontwikkeling kwam. De erven zijn hier smal en lang. Zij grenzen aan de achterzijde aan een dwarsgang. In 1585 stond Adriaan Joossen geregistreerd als eigenaar van twee huizen, vermoedelijk heeft hij deze ook in dat jaar gebouwd. 

Achter de hoge 18de-eeuwse lijstgevel van Londensekaai 11 bevindt zich een oorspronkelijk 16de-eeuws huis. Het jaartal 1785 refereert vermoedelijk aan de laatste wijziging van de gevel. De topgevel werd toen gesloopt en vervangen door een lijstgevel, iets wat veelvuldig voorkwam in het 18de-eeuwse Middelburg.

De gevel kreeg een nieuwe deur in neoclassicistische stijl met daarnaast voor Middelburg karakteristieke zijvensters en een fraai uitgesneden deurkalf. 


De indeling van het huis herinnert echter nog steeds aan de 16de-eeuwse situatie.
Het huis heeft een voorhuis met een zijkamer, daarachter ligt een woonvertrek. Een lange smalle gang naast de woonkamer geeft toegang tot het achterhuis.

Naast de woonkamer bevindt zich nog de oude spiltrap, waarvan de treden zijn opgelegd in dunne stenen muurtjes. Het interieur werd omstreeks 1700 in Lodewijk XIV-stijl gemoderniseerd. Daarbij werd de keuken verplaatst naar een aanbouw op het achtererf.
Achter het voorhuis kwam toen een tochtportaal met fraai houtsnijwerk in het bovenlicht. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 160-165.