Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Schoonhoven, Lopikerstraat 37
Schoonhoven, Lopikerstraat 37

Lange Weistraat 87

2871 BL Schoonhoven, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1961
Bouwjaar
1642
Schoonhoven, Lange Weistraat 87
Schoonhoven, Lange Weistraat 87

‘De Vergulde Swaen’ en ‘De Witte Swaen’

Dit huis bestond oorspronkelijk uit twee panden en zijn samengevoegd tot een dwarshuis bestaande uit een voor- en achterhuis. In 1642 kwamen beide gevels tot stand. Mogelijk bewoonde de eigenaar zelf het grote hoekhuis en gebruikte hij het smallere zijhuis voor de verhuur. 

Tijdens de restauratie in 1962 van Lopikerstraat 37 werd dit pand betrokken bij de restauratiewerkzaamheden. Dat de huizen historisch gezien met elkaar waren verbonden was daarvoor nog niet bekend. 
Het bleek dat de verbouwing van beide panden in 1642 ingrijpend is geweest: alleen in de bouwmuur aan de achterzijde werden delen met ouder metselwerk en sporen van een houtskelet aangetroffen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, Zeeland en Zuid-Holland, 1997, pagina 319 - 322.