Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144-152
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144-152

Lange Leidsedwarsstraat 150

1017 NN Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1964
Bouwjaar
1770

De huizen die in 1770 werden gebouwd door Bastiaan Sluyter kregen vrijwel dezelfde indeling als die van de buurhuizen die daar al sinds 1725 stonden. Daarbij hadden beide etages stookplekken in de achterkamer en op de tweede woonverdieping ook in de voorkamer. De voorkamer op de eerste etage was smaller omdat er ruimte voor de steektrap aan de zijkant was uitgespaard. De verdiepingen en de kelderwoning werden afzonderlijk verhuurd. 

De huizen hebben topgevels in Lodewijk XV-stijl. Ze zijn ingedeeld met drie vensterassen en de toegang tot de woningen gaat over een stoep met vier treden. De woningen op de etages zijn bereikbaar via een steektrap die direct doorloopt naar de zolderverdieping. Aan de achterzijde was een keuken aangebouwd die bij de restauratie in 1971is afgebroken. Toen is ook de kelderwoning samengetrokken met de etage erboven.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 349-352.

Amsterdam Lange Leidsedwarsstraat 144