Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144-152
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144-152

Lange Leidsedwarsstraat 148

1017 NN Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1964
Bouwjaar
1770

Op de plek waar tot 1770 de herberg ‘Het Land van Belofte', met loodsen en naastgelegen kolfbaan, had gestaan werden door Bastiaan Sluyter drie huizen gebouwd die voor de verhuur waren bedoeld. De huizen kregen vrijwel dezelfde indeling als die van de buurhuizen die daar al sinds 1725 stonden. Daarbij hadden het voor- en achterhuis op beide etages stookplekken in de achterkamer en op de tweede woonverdieping ook in de voorkamer. De voorkamer op de eerste etage was smaller omdat er ruimte voor een steektrap aan de zijkant was uitgespaard. De verdiepingen werden afzonderlijk verhuurd.

De topgevels van de reeks woningen zijn uitgevoerd in Lodewijk XV-stijl. Ze hebben een indeling met drie vensterassen en de toegang tot de woningen gaat over een stoep met vier treden. De woningen op de etages zijn bereikbaar via een steektrap die direct doorloopt naar de zolderverdieping. Aan de achterzijde was een keuken aangebouwd die bij de restauratie in 1974 is afgebroken.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 349-352.

Amsterdam Lange Leidsedwarsstraat 144