Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144-152
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144-152

Lange Leidsedwarsstraat 146

1017 NN Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1964
Bouwjaar
1725

Dit huis werd omstreeks 1725 gebouwd, tegelijk met het naastgelegen huis (nr 144), in opdracht van Gijsbert van Dorpen. Vanaf 1752 werd het huis in delen verhuurd door de eigenaresse Marretje Stappen. Zelf bewoonde ze alleen de voorkamer op de eerste verdieping. De volgende eigenaar exploiteerde het gehele pand als huurhuis.

Het huis bezit een halsgevel met gebeeldhouwde klauwstukken. Het heeft een entree boven een pothuisje met een doorlopende kelder waar zich een stookplaats bevond. Erboven was op dezelfde plek een stookplaats in de achterkamer en een klein voorhuis waar aan de linkerzijde de opgang naar het bovenhuis vanaf ging. Ook in het bovenhuis waren een voor- en achterkamer , beide met stookplaats. Van hieruit was er een steektrap naar zolder waar verschillende bergingen waren afgescheiden. De naastgelegen kaatsbaan en herberg genaamd 'Het Land van Beloften' werden in 1770 verkocht en gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen, vergelijkbaar met de reeds bestaande.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 349-352.

Amsterdam Lange Leidsedwarsstraat 144