Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144
Amsterdam, Lange Leidsedwarsstraat 144

Lange Leidsedwarsstraat 144

1017 NN Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1964
Bouwjaar
1725

Dit huis maakt deel uit van een rij van zes gaaf bewaarde huizen uit de 18de eeuw waarvan de meest rechtse huizen (de nummers 144 en 146) gebouwd werden rond 1725 en de overige huizen in 1770. Dit deel van de stad kwam tot stand bij de uitleg omstreeks 1660 en werd bedoeld voor volkswoningbouw. De straten voor deze wijk werden parallel gelegd aan de hoofdgrachten. In het eerste kwart van de 18de eeuw werd het terrein opnieuw ingericht, de 17de-eeuwse bebouwing zal niet veel hebben voorgesteld. 

Gijsbert van Dorpen was in deze tijd eigenaar en bouwde op het linker gedeelte van het terrein een herberg ‘Het Land der Belofte' met een kolfbaan. De herberg lag naast het huidige nummer 144. De exploitatie van de herberg was in 1734 overgegaan op zijn dochter en haar man, die het huis ernaast (nummer 144) bewoonden. 
Het huis bezit een klassieke halsgevel en heeft nog zijn oude raamindeling: een breed middenvenster met twee smallere zijvensters. Het heeft een smal voorhuis en een bredere achterkamer met stookplaats. Tegen de achtergevel was een klein keukentje met provisiekelder en een zoldertje aangebouwd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 349-352.

Amsterdam Lange Leidsedwarsstraat 144