Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Korte Wijngaardstraat 14

2011 RN Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1992
Bouwjaar
1643
Haarlem Korte Wijngaardstraat 14 2

Vier naast elkaar gelegen erven aan de Korte Wijngaardstraat werden tegelijkertijd bebouwd omstreeks 1643 door de kuiper Cornelis Janssen Cock. De huizen kregen een gelijkvormige trapgevel. In het hoekpand was sinds 1791 een tapperij gevestigd: ‘de Uitersse Dom'. Tot 1930 bleef het een dranklokaal.

De vier huizen hadden een zeer gebruikelijke indeling: een voorhuis met zijkamer en een achterkamer met stookplaats en bedstede. Op de verdieping was een vergelijkbare verdeling van kamers. Alleen het hoekhuis had in tegenstelling tot de belendende panden een extra kamer met eigen entree aan de achterzijde van het huis en een ingang naar de grote kelder voor de drankopslag van de tapperij.

In 1970 stond het huis op de nominatie om te worden gesloopt in verband met een verbreding van de straat. Uiteindelijk vond deze geen doorgang en kon het huis blijven staan. Het werd in 1978 gerestaureerd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 198-199.