Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Korte Spaarne 15/Spaarnwouderstraat 19

2011 AJ Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1992
Bouwjaar
1630
Haarlem Spaarnwouderstraat 15 garagewoning verwerving bij Spaarne 23 25 27

Op het achtererf van voormalige bierbrouwerij ‘De Olifant' werd in 1927 deze garage met bovenwoning gebouwd voor de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij uit Den Haag. Deze had vanaf 1900 ook het voorterrein aan het Korte Spaarne in bezit.

Het pand heeft een bijna vierkante plattegrond met een verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak met gebroken dakschild naar vier zijden. Het heeft een eenvoudige bakstenen gevel en houten kozijnen met glas-in-lood in de bovenlichten. Aan de straatzijde zijn op de begane grond houten deuren die toegang gaven tot de voormalige garage. Daarboven is een tegelfries aangebracht met de firmanaam. Het huis bevat nog diverse historische fragmenten zoals schoorsteenmantels, deuromlijstingen en glas-in-lood.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, p. 175.