Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kloosterstraat 13

1411 RS Naarden, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1926
Bouwjaar
1625

De Kloosterstraat was een van de belangrijkste woonstraten van Naarden in de 17de eeuw. Dit huis werd waarschijnlijk rond 1600 gebouwd door Otto Heshuijsen die zijn inkomsten kreeg uit de wagenpost op Hamburg. Ook zijn zoon en kleinzoon vervulden dezelfde functie als postmeester-generaal en het erf deed waarschijnlijk dienst als poststation. 

Het huis is iets smaller dan de buurpanden. Het is verdeeld in twee delen. De rechterhelft werd ingenomen door het voorhuis met een binnenhaard. Aan de linkerzijde lagen twee kamers met stookgelegenheid, waarvan het voorste vertrek was onderkelderd. De hoge kap heeft in de onderste geleding vensters in de voor en achtergevel en heeft waarschijnlijk als slaapverdieping gediend. De tweede zolder diende als bergplaats.

Naarden Kloosterstraat 13 2

Omstreeks 1800 vond een verbouwing plaats waarbij een gang werd gemaakt en de twee woonkamers aan de linkerkant werden samengevoegd tot een kamer-en-suite. De schouw, die werd voorzien van een boezem in Lodewijk XVI-stijl, werd waarschijnlijk aangebracht door een van de meestermetselaars die het huis tussen 1789 en 1832 bewoonden.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 323-325.

Naarden Kloosterstraat 13 3