Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Kerkstraat 324
Amsterdam, Kerkstraat 324

Kerkstraat 324

1017 HC Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1957
Bouwjaar
1673

De Kerkstraat was bij de oplevering rond 1670 bedoeld als straat voor winkels en bedrijven aan de zuidzijde en koetshuizen en stallen aan de noordzijde. 
Gillis Moyaert bouwde op de grond van twee erven een mouterij ‘De Arend' die doorliep tot aan de Prinsengracht. Later werden deze gebouwen vervangen door een pakhuis. Op de resterende grond bouwde Moyaert een ‘winkelhuis' dat volgens het jaartallint op de gevel werd voltooid in 1673. 

Waarschijnlijk is het huis vanaf de bouw steeds in delen verhuurd. De bovenwoning bestond uit een voorkamer en achterkamer met stookplaats over de hele breedte van het huis. Een deel van de zolder werd gebruikt als opslag voor de winkel. Er was daarvoor een verbindingsdeurtje tussen de winkel en de trap naar het bovenhuis aangebracht. 

Het benedengedeelte werd als aparte woning verhuurd. Deze woning had zowel in het voorhuis als in de achterkamer een insteek en een smalle gang aan de rechterzijde. Aan de achterzijde was een keuken aangebouwd. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 347-348.

Amsterdam Kerkstraat 324