Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Kerkstraat 294
Amsterdam, Kerkstraat 294

Kerkstraat 294

1017 HB Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1986
Bouwjaar
1701

Kerkstraat 288 tot 292 werd als groep van drie huizen rond 1691 gebouwd met gemeenschappelijke bouwmuren. De eigenaar en bouwer was ‘meestertimmerman' Adriaen Sessincks.

De gevel van 292 kreeg in het midden van de 18de eeuw een sierlijk topje in Lodewijk XV-stijl. Deze geveltop werd bij herstelwerkzaamheden in 1990 opnieuw opgetrokken. 
De nummers 288 en 292 waren in hun originele opzet gelijk en net iets smaller dan het middelste woonhuis 290. Ze waren bestemd voor enkelvoudige bewoning maar werden in de negentiende eeuw alsnog gesplitst in een beneden en bovenverdieping.

In de oorspronkelijke indeling waren een verdiepte keuken en een opkamer met stookplaatsen tegen de rechter bouwmuur toegankelijk via het voorhuis. Onder het voorhuis ligt een kleine kelder die zowel vanuit de straat als vanuit de keuken toegankelijk is. De hoge zijkamer naast het voorhuis bezat waarschijnlijk een insteekvloer.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 343-346.

Amsterdam Kerkstraat 288 292