Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Kerkstraat 290
Amsterdam, Kerkstraat 290

Kerkstraat 290

1017 HB Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1986
Bouwjaar
1690
Amsterdam, Kerkstraat 290

Kerkstraat 288 tot 292 werden als groep van drie gebouwd rond 1691 gebouwd met gemeenschappelijke bouwmuren. De eigenaar en bouwer was ‘meestertimmerman' Adriaen Sessincks. De tuitgevels met rollagen van de huizen op nummer 288 en 290 dateren nog van de bouwtijd. De onderdelen van natuursteen zijn eenvoudig van vorm en kwamen vrijwel zeker uit de voorraad van een steenhouwersatelier. De gelijkgebouwde huizen zijn wel verschillend van formaat.

Nummer 290, het middelste van de drie is net iets breder met een verdeling in een kelderwoning, benedenhuis en bovenhuis. In de onderpui zijn twee voordeuren. De rechterdeur geeft toegang tot de benedenwoning . Deze is verdeeld in een zijkamer met binnenhaard. Naast de woonkamer is een klein gangetje dat leidt naar een kleine uitgebouwde keuken aan de achterzijde met een provisiekelder en zoldertje. Achter de linker voordeur geeft een steile steektrap toegang tot de bovenwoning. Deze heeft nog een bedstede in de achterkamer tegen de scheidingswand met de gang. In de 19de eeuw werd deze woning uitgebreid met een keuken aan de achterzijde. De grote zolder had bergingen voor beide woningen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 343-346.