Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kerkstraat 28

8356 DP Blokzijl, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1926
Bouwjaar
1750
Blokzijl Kerkstraat 28

Het rijtje huizen Kerkstraat 20 tot en met 28 is sinds 1926 geheel in handen van Vereniging Hendrick de Keyser. Kerkstraat 28 werd tegelijkertijd met nummer 24 aangekocht. Beide huizen waren in bezit van de houtkopersfamilie Van Loos, die na de grote stadsbrand van 1926 eigenlijk de huizen wilde slopen om de tuin van hun daarachter gelegen huis aan de Domineeswal uit te breiden. Door aankoop werd dit voorkomen en bleef het pittoreske stadsgezicht behouden.

Nummer 28 vormt het grootste huis van het rijtje. Net als nummer 24 heeft het geen verdieping en bestaat het uit een begane grond en een zolder. Het huis werd waarschijnlijk opgetrokken halverwege de 18de eeuw. De gevel heeft vensters met getoogde strekken en een ingezwenkte top, met een afdekking in hardsteen. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 238-240.