Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Zaltbommel, Kerkstraat 26
Zaltbommel, Kerkstraat 26

Kerkstraat 26

5301 EJ Zaltbommel, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1961
Bouwjaar
1625
Zaltbommel Kerkstraat 26 1

Kerkstraat 26 bestond vroeger uit twee huizen ‘De Arck' en ‘In de Trip'. Vermoedelijk zijn deze twee panden in de 18de eeuw samengevoegd. Vanwege zijn benaming wordt het hoekhuis beschouwd als het stamhuis van de familie Trip. Deze bekende Dordtse en Amsterdamse regentenfamilie kwam oorspronkelijk uit Zaltbommel. 

Beide huizen zijn gebouwd in de 16de eeuw. In het hoekpand ‘In de Trip' zijn nog resten van een 16de-eeuwse balklaag aanwezig. Deze heeft sleutelstukken met een typerend peerkraalprofiel. De huidige indeling van het pand kwam in de 17de eeuw tot stand. De onderpui met de sierlijke omlijsting van het bovenlicht van de voordeur en de schuiframen dateert uit de 18de eeuw. Het buurpand heeft een 17de-eeuwse trapgevel, waarvan de onderpui in de 18de of 19de eeuw is aangepast.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 355-359.