Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kerkstraat 26

8356 DP Blokzijl, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1926
Bouwjaar
1670

Dit huis staat in de historische Kerkstraat in het centrum van Blokzijl, dichtbij de oude vestingwal. Het is het middelste huis in een rijtje van drie, sinds 1926 in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser. Het bouwjaar ligt vermoedelijk omstreeks 1670.

Het huis is 4,5 meter breed en 6,5 meter diep. De voorgevel heeft dezelfde opmerkelijke combinatie van trap- en een halsgevel als Kerkstraat 2 en dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 17de eeuw. Oorspronkelijk had het huis een houten onderpui. Omstreeks 1800 werd deze vervangen door een stenen pui. 

Boven in de gevel staat een oude spreuk op een gevelsteen: 'Haet en nit sol wel verdvinen, dat elck hem moidt met het sine', wat zoveel betekent als 'Haat en nijd zullen verdwijnen als ieder zich bemoeit met het zijne'.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 238-240.

Blokzijl Kerkstraat 26 1