Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kerkstraat 22

8356 DP Blokzijl, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1926
Bouwjaar
1600
Blokzijl Kerkstraat 20 22

In 1926 woedde er een grote brand in Blokzijl, waarbij veel schade werd aangericht in de Kerkstraat. Het ging op dat moment economisch slecht met de stad en gevreesd werd voor verlies van het historisch stadsgezicht. In dat jaar kocht Vereniging Hendrick de Keyser een hele reeks panden aan de Kerkstraat aan om verder verval tegen te gaan. 

Ook de huizen aan de Kerkstraat 20-22 bevonden zich in een slechte staat. De huizen werden in de jaren na 1926 hersteld om ze weer geschikt te maken voor bewoning. Zij werden echter pas in 1949 gerestaureerd. De twee woningen achter de gevel werden daarbij samengevoegd tot één. Grote delen van de balklagen moesten tijdens de restauratie vervangen worden. 

De sobere gevel, die oorspronkelijk van circa 1600 dateert, heeft door de jaren heen veel wijzigingen ondergaan. De onderpui werd reeds in de 19de eeuw vervangen. Ook werd de topgevel, oorspronkelijk waarschijnlijk een trapgevel, vervangen door een houten bakgoot. Boven de ramen op de verdieping zijn nog wel de gemetselde bogen bewaard gebleven. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 236-237.