Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Keppelstraat 40

9101 MV Dokkum, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1963
Bouwjaar
1650
Dokkum Keppelstraat 40 1

Dit huis, tot het eind van de 19de eeuw gelegen aan de rand van Dokkum dicht bij de stadswal en de Woudpoort, was het eerste huis dat men zag wanneer men de stad binnenkwam. Het staat van ouds bekend als het ‘Kollumer Veerhuis', een wachtlokaal met logement en stalling bij de aanlegplaats van de veerdiensten met de dorpen in de omgeving. De functie van herberg en koffiehuis lijkt echter niet verder terug te gaan dan het tweede kwart van de 19de eeuw. 

Het huis dat een gemetselde trapgevel heeft dateert vermoedelijk uit het midden van de 17de eeuw. Omstreeks 1800 was het het woonhuis van Jan Suiderbaan, 'advocaat voor den Hove van Vriesland te Dokkum'. In 1832 was het eigendom van Jetze de Vries. Het werd toen verhuurd aan de weduwe Sijke Gerrits Hofman die er een koffiehuis dreef. Achter het huis lag een grote wagenloods met stal.

Toen het huis in 1963 verworven werd door Vereniging Hendrick de Keyser bevatte het huis nog steeds een koffiehuis met bovenwoning.

De voorkamer op de begane grond van het huis was in de 19de en 20ste eeuw de gelagkamer. De kamer heeft een gereconstrueerde schouw en een bedstedewand afkomstig uit een ander huis. Op de verdieping zijn oude bedsteden en een houten schouw uit omstreeks 1750 bewaard.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 115-117.