Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Oudewater Kapellestraat 5

Kapellestraat 5

3421 CT Oudewater, Utrecht

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1620

Dit huis is in bezit van 'Hendrick de Keyser' sinds het oprichtingsjaar van de Vereniging 1918. Het huis, een voorbeeld van een huistype dat in Oudewater in deze vorm gedurende de hele zeventiende eeuw werd gebouwd, heeft een uitzonderlijk goed bewaarde en rijk gedecoreerde trapgevel.

Het metselwerk is zeer fijn uitgevoerd: de gevel is opgetrokken in gele ijsselsteentjes, afkomstig uit de omgeving, gecombineerd met helderrode baksteentjes en natuurstenen blokjes. In de bogen boven de vensters zijn decoratieve metselmozaïeken opgenomen en de top van de gevel wordt bekroond door een gemetselde ‘getordeerde' toppilaster. 


De onderpui werd aan het eind van de negentiende eeuw vervangen door een winkelpui in neo-renaissancestijl die fraai aansluit op de bovenliggende gevel. In de negentiende eeuw was er in het huis een tabakshandel gevestigd. Op het achtererf stonden schuren die bedoeld waren voor het drogen en opslaan van tabak. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 417-419.

Oudewater Kapellestraat 5