Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kapel van Gageldonk

Moerenpad 10, 4824 PA Breda, Noord-Brabant

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1400

Toen de kapel in de 15de eeuw werd gebouwd, stonden in de wijde omgeving alleen boerderijen. Tegenwoordig is het pand ingebouwd tussen woningen van de nieuwbouwwijk Haagse Beemden. De kapel behoorde oorspronkelijk bij het kasteel van de Heren van Gageldonk, dat in 1573 werd verwoest. In 1918 werd de kapel toegevoegd aan het bezit van de Vereniging. Het gebouw was toen al zeer lang in gebruik als boerenschuur. Sinds een aantal jaren is de kapel weer in gebruik als gebedsruimte. De kapel is opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van een rieten dak waaronder zich een houten tongewelf met ribben bevindt. Om de krachten van het gewelf op te vangen, zijn er aan de buitenzijde 10 steunberen geplaatst. 

Breda Moerpad 10 1

Boven de hoofdingang aan de westzijde bevindt zich een klein roosvenster. Aan de oostzijde wordt de kapel afgesloten door een halve zeshoek met in ieder vlak een venster. Het middenvenster bleef ook na de restauratie dichtgemetseld in verband met de plaatsing van het altaar.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 378-381.

Breda Moerpad 10 2