Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kaai 89

4351 AC Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1600

De Kaai is een zeer oud stadsdeel van Veere met kavels die teruggaan tot de 15de eeuw. Het huis op nummer 89 wordt in 1588 ‘Het Moriaanshooft' genoemd en was eigendom van de erfgenamen van Jan Passchyr. Latere bewoners waren de chirurgijn Isack Daniels en de apotheker Isack Daniels. In 1921 werd het huis gekocht door de kunstschilder Jan Heyse. Aan het begin van de 20ste eeuw had Veere, net als andere Walcherse dorpen, een grote aantrekkingskracht op kunstenaars. 

In 1954 kwam het huis in handen van Daan Bolten, directeur van Museum het Prinsenhof in Delft. Hij bewoonde ook het huis aan de Statenlaan 4 in Den Haag. Na zijn dood in 1987 liet hij beide huizen na aan Vereniging Hendrick de Keyser. Hij verzamelde kunst en liet zijn twee huizen verfraaien met historische bouwfragmenten. Zo staan in vier kamers van het huis schoorsteenpartijen uit de 18de eeuw. 734

Het huis heeft een indeling die zeer karakteristiek is voor laatmiddeleeuwse huizen. Het heeft een voorgedeelte is onderverdeeld in een voorhuis en ‘binnenhaard'. Daarachter bevindt zich een opkamer. De kelder heeft onder het voorhuis een tongewelf. Opvallend in het interieur is het naast elkaar voorkomen van verschillende sleutelstukken bij de ondersteuning van de balklagen. 
De gevel is rond 1800 vernieuwd en voorzien van een pleisterlaag, nieuwe ingang en vensters. Onder het pleisterwerk bevindt zich nog grotendeels de oude gevel van rode baksteen, afgezet met hoekblokken van natuursteen. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 222-225.

733