Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kaai 21

4351 AA Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1989
Bouwjaar
1500

‘Het wapen van Oostenrijck' staat aan de zuidzijde van de Kaai in Veere. Het is onderdeel van een rij huizen waartoe ook de zogenaamde ‘Schotse huizen' behoren. Vanaf de 16de eeuw gold Veere als de stapelplaats voor alle importgoederen vanuit Schotland. Ook bewoners van Kaai 21 waren hierbij betrokken. Rond 1600 woonde Nicolaes Rith ‘facteur van de Schotse Natie te Veere' in het huis en in 1619 kwam het in handen van Jacob Cunningham, waarschijnlijk een Engelse of Schotse koopman. 

De gepleisterde gevel geeft een 19de-eeuwse indruk, maar onder de pleisterlaag bevinden zich nog elementen van rond 1500. De benedenpui en drie vensters zijn vernieuwd in het midden van de 18de eeuw. De ingang werd toen verplaatst naar de gang links van het huis. 

Kaai 21 heeft een indeling die vergelijkbaar is met andere laatmiddeleeuwse huizen. Deze bestaat uit een voorgedeelte met een kortere achterkamer. Oorspronkelijk zal het voorgedeelte zijn onderverdeeld in een voorhuis met daarachter een woonvertrek. Beide delen van het huis zijn voorzien van kelders met gemetselde tongewelven. De achterkelder is hoger aangelegd, waardoor de hoofdverdieping hier het karakter heeft van een opkamer. 

Veere Kaai 21 1

Onder de hoofdbalken in de achterkamer bevinden zich lange sleutelstukken, met peerkraalprofiel, opgelegd op natuurstenen neuten, deze kunnen gedateerd worden in de periode 1480-1540. In de voorkamer is tegen de onderzijde van de balklaag een zeer oude sjablonen-beschildering gevonden. Deze dateert uit de 15de of vroege 16de eeuw. In het huis is ook een historische trap bewaard gebleven. Deze staat op de grens van het voorgedeelte en de achterkamer en heeft de vorm van een ingebouwde, ronde traptoren met treden van natuursteen. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 216-221.

Veere Kaai 21 2