Icon search Icon Facebook Icon instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox BankGiroLoterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Huis De Quack

Elandstraat 12, 2513 GR Den Haag, ZH

Bekijk op kaart
Den Haag, Elandstraat 12
Bouwjaar
1902
Jaar van verwerving
2016
Den Haag, Elandstraat 12

Elandstraat 12 werd in 1878 gebouwd, maar ingrijpend verbouwd in 1902. De bijzondere kenmerken die het huis bij deze verbouwing kreeg, onder andere een traptoren aan de achterzijde, een etensliftje en een kamer-en-suite versierd met bladgoud, werden ontworpen door architect Jan de Quack, die zelf in het pand ging wonen.

Op de begane grond bevindt zich rechts de vestibule en gang. Links daarvan liggen drie ruimtes, een voorkamer, dan een badkamer en een keuken die grenst aan de tuin. Boven is een salon en-suite met een woonkamer aan de achterzijde.

Ten tijde van de overdracht aan de Vereniging in 2016 was het huis in slechte staat door langdurige leegstand en vroeg dringend om restauratie. Uitgangspunt was het herstel van de situatie na de verbouwing van 1902, met onder andere geschilderde hout- en marmerimitaties, terrazzovloeren en bladgoudversieringen. 

De Vereniging zal Elandstraat 12 in de toekomst  openen als Museumhuis.  

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 60-85 en Huizen in Nederland (2018) pp. 279-283.