Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Den Haag, Elandstraat 12
Den Haag, Elandstraat 12

Huis De Quack

Elandstraat 12, 2513 GR Den Haag, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2016
Bouwjaar
1902

Elandstraat 12 werd in 1878 gebouwd, maar ingrijpend verbouwd in 1902. De bijzondere kenmerken die het huis bij deze verbouwing kreeg, onder andere een traptoren aan de achterzijde, een etensliftje en een kamer-en-suite versierd met bladgoud, werden ontworpen door architect Jan de Quack, die zelf in het pand ging wonen.

Op de begane grond bevindt zich rechts de vestibule en gang. Links daarvan liggen drie ruimtes, een voorkamer, dan een badkamer en een keuken die grenst aan de tuin. Boven is een salon en-suite met een woonkamer aan de achterzijde.

Ten tijde van de overdracht aan de Vereniging in 2016 was het huis in slechte staat door langdurige leegstand en vroeg dringend om restauratie. Uitgangspunt was het herstel van de situatie na de verbouwing van 1902, met onder andere geschilderde hout- en marmerimitaties, terrazzovloeren en bladgoudversieringen. 

Museumhuis
Huis De Quack is vanaf 7 oktober opengesteld als Museumhuis. Je kunt het huis bezoeken en zelf ervaren alsof je één van de bewoners bent. Je mag alle kasten en deuren openen en plaats nemen op het meubilair. Bewonder hoe architect en sierkunstenaar Jan De Quack zijn eigen huis uitbouwde met allerlei praktische en geniale oplossingen, zowel binnen als buiten. Informatie over openingstijden en tickets vind je op Huis De Quack | Museumhuizen.

Monument en Bed
Altijd al eens in een museum of monument willen slapen? Het is mogelijk om in Huis De Quack een lang weekend te verblijven of vakantie te vieren. Je kunt het huis boeken als Monument en Bed-locatie.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 60-85 en Huizen in Nederland (2018) pp. 279-283.