Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Huis Bonck, Hoorn ( foto Arjan Bronkhorst)
Huis Bonck, Hoorn ( foto Arjan Bronkhorst)

Huis Bonck

Binnenluiendijk 3, 1621 ME Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1998
Bouwjaar
1624

Op een landtong tussen de historische havens van Hoorn ligt het bijzondere pand Binnenluiendijk 3, met een grotendeels vroeg 17de-eeuwse indeling en interieurafwerking.Huizen als deze, met zoveel historische onderdelen, zijn in Nederland op de vingers van één hand te tellen. 

Het huis heeft een onderpui die voor een groot deel oorspronkelijk is. Bij de bouw in 1624 had het huis een trapgevel. De top werd in later tijd verwijderd en vervangen door een eenvoudige rechte lijst. Zoals bij veel huizen in Hoorn was alleen de bijna vijf meter hoge begane grond bestemd voor bewoning. 
De eerste verdieping van het huis was waarschijnlijk bestemd voor de berging van koopmansgoederen. Zij hoorde, net als de doorlopende kelder, de zolder en het achtererf, bij de bedrijfsfunctie van het huis. 

Achter de onderpui ligt een hoog voorhuis, waarin aan de linkerzijde een smalle zijkamer met een insteekvloer is afgescheiden.
Het kamertje op de insteek, ook van buiten als zodanig te herkennen, had uitzicht over de haven en was waarschijnlijk een ‘comptoir' of kantoortje. De grote kamer in het achterhuis heeft een stookplaats. Dit was het belangrijkste woonvertrek en eveneens de keuken. 

Het huis is nog gebouwd met een volledig houtskelet, dat grotendeels behouden bleef. Deze constructie is zeven vakken diep en bestaat uit muurstijlen, korbelen, sleutelstukken en dekbalken. De sleutelstukken zijn fraai bewerkt met bladornamenten. 
Overal in het huis liggen historische vloeren. De kap is onder de pannen nog steeds onbeschoten. Bij de uiterst terughoudende restauratie is het 17de-eeuwse karakter van het huis zoveel mogelijk gerespecteerd.

Museumhuis
De begane grond van Huis Bonck is opengesteld als Museumhuis. U kunt het huis bezoeken en zelf ervaren alsof u één van de bewoners bent. U mag alle kasten en deuren openen en plaats nemen op het meubilair. Ervaar hoe het was hier ten tijde van de welvaart begin 17e eeuw te wonen en te werken. Informatie over openingstijden en tickets vindt u op Huis Bonck | Museumhuizen.

Monument en Bed
Altijd al eens in een museum of monument willen slapen? Het is mogelijk om in Huis Bonck een lang weekend te verblijven of vakantie te vieren. Je kunt de verdieping van het huis boeken als Monument en Bed-locatie.
 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 80 (1998), pp. 9-12; 90 (2008), pp. 23-24, 91 (2009), pp. 29-30 en 92 (2010), pp. 33-34.