Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Houtmarkt 17

2011 AL Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1934
Bouwjaar
1700

De Houtmarkt heette oorspronkelijk Scheepmakersdijk en was een vestigingsplaats voor scheepsbouw en industrie. Bij de stadsuitleg van 1426 kwam dit gebied binnen de stadsmuren te liggen. Voor het eerst worden het huis en zijn bewoners beschreven in 1724. De bakstenen halsgevel stamt waarschijnlijk uit deze tijd. De top wordt bekroond door een gebogen fronton en gebeeldhouwde siervazen. 

De onderpui van de gevel is door het stijgen van de kade in de loop der tijd vrij fors ingekort waardoor de verhoudingen van de gevel zijn gewijzigd. Het huis is aan de voorzijde twee meter smaller dan aan de achterzijde. Het heeft daardoor een taps toelopende plattegrond met aan de voorzijde een smal zijkamertje. Daarachter ligt een bredere binnenhaard die eind 19de eeuw als kamer-en-suite met de voorkamer werd verbonden. Rechts naast de achterkamer loopt een gang naar een smalle achterkeuken. Deze was ook bereikbaar via het kleine erf en de ernaast liggende Melkboerensteeg.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 206-207.

Haarlem Houtmarkt 17