Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Woudrichem, Hoogstraat 9
Woudrichem, Hoogstraat 9

Hoogstraat 9

4285 AE Woudrichem, Noord-Brabant

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1970
Bouwjaar
1615
Woudrichem, Hoogstraat 9

Hoogstraat 9 maakt deel uit van een rijtje van drie 17de-eeuwse huizen. Het zijn huizen in renaissance-stijl, van het zogenaamde 'Dordtsche type', een type dat in het rivierengebied veel voorkwam. Oorspronkelijk had het huis een trapgevel. In de 19de eeuw is de top echter gesloopt.

Hoogstraat 9 heeft de rijkste gevel van het rijtje. De gemetselde bakstenen gevel is rijk doorspekt met lagen van natuursteen. De gelobde bogen op gecanneleerde pilasters bewerkstelligen een geveloverstek op de verdieping. Dit is typerend voor het 'Dordtsche geveltype'. In het midden rusten de bogen op een fraai gemetselde pilaster met een maskerkopje. De gevelsteen vermeldt het bouwjaar 1615.

Over de bewoning in de 17de en 18de eeuw is weinig bekend. Hoogstraat 9 werd in 1956 aangekocht door de gemeente Woudrichem om het voor het stadsbeeld te behouden. In 1970 werd het huis verkocht aan Vereniging Hendrick de Keyser en vervolgens gerestaureerd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 371-373.