Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Woudrichem, Hoogstraat 5
Woudrichem, Hoogstraat 5

Hoogstraat 5

4285 AE Woudrichem, Noord-Brabant

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1970
Bouwjaar
1608
Woudrichem, Hoogstraat 5

Het huis had oorspronkelijk een houten onderpui. De bakstenen gevel daarboven is rijk doorspekt met lagen van natuursteen en heeft een grote gevelsteen met het bouwjaar 1608 en de laatmiddeleeuwse dichtregels: 'Die tidt is cort, die doot is snel, wacht u van sonden, so doet chi wel'.

Over de bewoning in de 17de en 18de eeuw is weinig bekend. Hoogstraat 5 werd in 1957 aangekocht door de gemeente Woudrichem om de mooie gevel voor het stadsbeeld te behouden. In 1970 werd het huis verkocht aan Vereniging Hendrick de Keyser en vervolgens gerestaureerd. Bij de restauratie werden onder het huis restanten gevonden van een ouder huis, dat in 1608 geheel is vervangen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 371-373.