Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Hoogstraat 33

8061 HA Hasselt, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1963
Bouwjaar
1610

De Hoogstraat is één van de oudste straten van Hasselt. Op een 16de-eeuwse kaart staat op de plek van dit huis een kapel getekend met een torentje. Tijdens de restauratie van 1970 werden restanten gevonden van een hoog zaalgebouw. De spitsboogvensters die werden gevonden wezen naar een gebruik als ziekenzaal. Vermoedelijk waren dit restanten van het Heilige Geestgasthuis, dat in 1393 werd gesticht. De bakstenen van het gebouw verwijzen naar een bouwfase uit de 16de eeuw. In de oostelijke eindwand was een grote spitsboognis uitgespaard. Wellicht was dit een altaar. 

Het gebouw bleef tot aan de reformatie in gebruik als gasthuis. Daarna werd het tijdelijk ingericht tot Waag. In de 17de eeuw werd het gebouw in tweeën gedeeld en voorzien van een nieuwe gevel, die tegen het oude werk aan werd gebouwd. Aan de voorzijde bevond zich een woonhuis. In een ander gedeelte kwam een tegelbakkerij met rosmolen (of glazuurmolen). 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 267-273.

Hasselt Hoogstraat 33 2