Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Hinderdam 15-16

1394JB Nederhorst den Berg, Utrecht

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2018
Bouwjaar
1650

Dit complex, een bakkerij annex veehouderij, werd gebouw in de eerste helft van de 17e eeuw. In het voorhuis was ooit de bakkerswinkel en een onderkelderde opkamer met bedsteden. Aan de achterzijde ligt de binnenkamer en keuken met bakoven. Graan en meel werd op de zolder opgeslagen.

In 1735 werd een zomerhuisje tegen het huis aangebouwd dat lang dienst heeft gedaan als woonhuis van de bakker.

IMG 3421 kopie

Het complex kent ook een schuur voor wagens en een rijtuig en een arbeiderswoning, ooit onderdeel van het buitenplaatsje Damvecht.

Na 1870 werd er geen brood meer gebakken maar vee gehouden. In 1965 werd het inmiddels vervallen complex door de toenmalige eigenaar gerestaureerd.

Voor meer informatie zie: Jaarverslag 2018, pp. 15-18.

P1160099 kopie