Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 14
Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 14

Het Wapen van Riga

Oudezijds Voorburgwal 14, 1012 GD Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1929
Bouwjaar
1600
Amsterdam Oudezijds voorburgwal 14

Op de hoek van de Oudezijds Armsteeg staat ‘Het Wapen van Riga' een groot koopmanshuis. In 1597 kocht Hendrickje Hendricks, die reeds het halve perceel bezat, ook de andere helft. In 1604 trouwde haar oudste dochter met een koopman uit Riga, Wessel becker. Kort daarop moet het huidige pand zijn gebouwd. De bouw is op basis van onderzoek van de jaarringen van het gebruikte hout gedateerd op omstreeks 1606-1607.

Het huis heeft een trapgevel met decoratief gemetselde bogen boven de kruiskozijnen. Het bestaat uit een kelder, een hoge begane grond, twee verdiepingen en een zolder met twee vlieringen. Tot in de 18de eeuw waren er voorname bewoners gevestigd, daarna ging het bergafwaarts. Zo was er een tabakswinkel en een tapperij. De verdiepingen werden verhuurd. Het huis werd in 1929 onbewoonbaar verklaard.

In 1940-1942 werd het exterieur van het huis met de trapgevel gereconstrueerd naar de 17de-eeuwse situatie. Dit gebeurde door de bekende restauratie-architect Jan de Meijer. Sinds 1951 is in het huis het Goodwillcentrum van het Leger des Heils, opgericht door Majoor Bosshardt, gevestigd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 167-170

Amsterdam Oudezijds Voorburgwal 14 2