Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Delft Wijnhaven16 Boterbrug17 1

Het Gulden Tonneke

Boterbrug 17, 2611 CJ Delft, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1925
Delft Wijnhaven16 Boterbrug17 1

Het huis ligt aan de westzijde van de Wijnhaven op de hoek met de Boterbrug. De laat-gotische onderpui dateert vermoedelijk van vóór de stadsbrand van 1536. Het bovengedeelte zal kort na de brand zijn herbouwd. In het midden van de gevel is, in steen, een rood hart aangebracht als symbool van de liefde. De naam ‘Het Gulden Tonneke' duidt op de aanwezigheid van een boter- of wijnhandel. In 1925 kwam het pand in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser. 

De gotische onderpui is uitgevoerd in hardsteen met gebeeldhouwde getordeerde zuilen waarboven boogvelden met traceerwerk en smeedijzeren ankers. Het bovengedeelte van de gevel is van het gangbare Delfts-Dordrechtse type. 

In de huidige toestand is de begane grond verdeeld in een winkel, binnenkamer, tussenkamer en een gang naar een kleine achterkeuken. In de winkel vindt men een balklaag van moer- en kinderbinten met aan de rechterzijde een zware console met gebeeldhouwde peerkraalprofielen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 338-345.

Delft Wijnhaven16 Boterbrug17 2