Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Het Casteel van Edenburg

Markt 6, 4351 AH Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1947
Bouwjaar
1600

Het 'Casteel van Edenburg' vormt het meest rechtse huis van een rijtje van drie panden aan de Markt in Veere, die allen in bezit zijn van Vereniging Hendrick de Keyser. Het was in eerste instantie een klein middeleeuws pand dat slechts de helft van het huidige huis omvatte. Rond 1834 werd het samengevoegd met het buurpandje op nummer 4. Daarna werd het lege erf naast nummer 6 aangekocht, zodat het huis uitgebreid kon worden. Het huis werd hierdoor rond 1850 verdubbeld in oppervlak. 
In die tijd was het huis op Markt 4 net als Markt 6 gepleisterd. Inwendig waren de panden met elkaar verbonden via doorgangen. Beide huizen werden in 1946 aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser. Het idee was om de gevel van het huis te ontpleisteren en de huizen te restaureren naar het voorbeeld van ‘de Colve' op Markt 2 met twee nieuwe trapgevels. Deze plannen zijn destijds niet doorgegaan, wel werd de witte pleisterlaag van nummer 4 verwijderd. 

Het oudste gedeelte van Markt 6 gaat wellicht terug tot omstreeks 1500. Het huis bevat een kelder met gemetseld tongewelf en ook de historische balklagen op de begane grond en de verdieping zijn bewaard gebleven. Het interieur bevat verder onderdelen uit de 17de en 18de eeuw. Op de verdieping is eikenhouten schotwerk aanwezig, vermoedelijk een restant van een bedstede. In de benedenkamer is een 18de-eeuwse kamerbetimmering met bedstede bewaard en ook een glazenkast, houten schouw en luiken uit deze tijd. In het 19de-eeuwse rechterdeel van het huis bevindt zich een modernere kamer met zwartmarmeren schoorsteenmantel en stucplafond.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 226-233.

Veere Markt 6 1