Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Herengracht 524 (foto Arjan Bronkhorst)
Amsterdam, Herengracht 524 (foto Arjan Bronkhorst)

Herengracht 524

1017 CC Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1995
Bouwjaar
1771
Amsterdam, Herengracht 524 (foto Arjan Bronkhorst)

Op de percelen Herengracht 522 en 524 werden in 1697-1698, door een belegger, twee identieke koopmanshuizen gebouwd. In 1769 liet de eigenaar van Herengracht 524 zijn huis ingrijpend moderniseren en uitbreiden met een achterhuis. De 17de-eeuwse halsgevel met gebeeldhouwde klauwstukken bleef daarbij behouden. Doordat het pand slechts drie vensterassen breed was, in tegenstelling tot grote huizen in de 'gouden bocht', was er geen ruimte voor een monumentale, symmetrische aanleg in het voorgedeelte van het huis. Dit werd gecompenseerd door de nieuwe zaal in het achterhuis waar alle zorg werd besteed aan de interieurverfraaiing. 

De kamer werd uitgevoerd in Rococo (Lodewijk XV)-stijl en voorzien van een wandbetimmering van blank eikenhout, een schoorsteenpartij met wit-marmeren mantel, een gestuct plafond en spiegels zowel in de schouw als tussen de beide vensters. Onbetwist hoogtepunt is de reeks van geschilderde behangsels van Jurriaan Andriessen de voornaamste Hollandse behangselschilder in de tweede helft van de 18de eeuw. De set van Hollandse landschappen met figuren en gebouwenfragmenten uit de klassieke oudheid bestaat in totaal uit zes grote en twee smalle doeken en twee bovendeurstukken met voorstellingen van putti.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 77 (1995), pp. 8-10.