Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Venlo Henry Dunantstraat 4 3

Henri Dunantstraat 4

Henry Dunantstraat 4, 5914 CJ Venlo, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2009
Bouwjaar
1967

Dit vrijstaande woonhuis in Venlo geeft een goed beeld van het moderne wonen in de jaren zestig van de 20ste eeuw.

Het werd gebouwd in 1966-1967 in opdracht van de Venlose architect Hubertus Henricus de Bruyn (1931-2004). Huub de Bruyn groeide op in een gezin van architecten en bouwers. In 1961 nam hij het Venlose architectenbureau van zijn vader over. Dit bureau voerde opdrachten uit tijdens de wederopbouw periode en daarna, zowel nieuwbouw als restauraties. De Bruyn restaureerde onder andere Huis Schreurs in Venlo in opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser.  

Het eigen huis dat De Bruyn in 1966 ontwierp en dat in 1967 voltooid was, is een goed voorbeeld van een modern vrijstaand woonhuis zoals die in Nederland in die tijd voor particuliere opdrachtgevers werden gebouwd. Het staat in de moderne traditie, met open plattegrond, grote glaspuien en plat dak met brede omlopende dakrand.

Bij het ontwerp werd zorgvuldig rekening gehouden met de ligging ten opzichte van zon, straat, tuin en buren. Inwendig vormt de trap een belangrijk onderdeel van het ruimtelijk ontwerp. Het huis is sinds de bouw nauwelijks gewijzigd.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 92 (2010), pp. 16-17.

Venlo Henry Dunantstraat 4 3