Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Heilige Geest Hofje

Heilige Geest Hofje 1, 2671 HE Naaldwijk, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2006
Bouwjaar
1627

De oorsprong van het hofje gaat terug tot 1496 toen Heer Hendrik van Naaldwijk gelden naliet aan de Heilige Geest (het kerkelijk-, en na de reformatie burgerlijk armenbestuur) met als doel de ondersteuning van vijf arme mannen. Daartoe werden op het erf van de pastorie vijf kleine huisjes gebouwd. 

 

Naaldwijk Heilige Geest Hofje 1 12

In 1627 werd door Prins Frederik Hendrik een stichtingsakte afgegeven voor een uitbreiding bestaande uit vijf huisjes voor oude mannen, tien voor oude vrouwen, een ziekenzaal en een kapel. In 1957 kwam het bestuur van het hofje in handen van de gemeente Naaldwijk. Bij de restauratie van 1962 werden de woningen vergroot door samenvoeging van twee huisjes. De ziekenzaal was toen al tot woning ingericht. 

 

Naaldwijk Heilige Geesthofje 1 12 2 015 1

De hof vormt een fraaie eenheid door de twintig huisjes, met identieke tuitgevels, aan weerszijden van de kapel. Het metselwerk is verlevendigd door de toepassing van verschillende kleuren baksteen. Inwendig bevatten de huisjes nog belangrijke restanten van de oude spiltrappen en kastenwandjes met bedsteden.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 16-17.

Naaldwijk Heilige Geesthofje 1 12 suggestie