Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Grotestraat 46-46A Tegelen
Grotestraat 46-46A in Tegelen

Grotestraat 46-46A

5931 CW Tegelen, Limburg

Jaar van verwerving
2021
Bouwjaar
1941
Grotestraat 46-46A Tegelen
Grotestraat 46-46A in Tegelen

Deze winkel met bovenwoning werd in 1940-1941 gebouwd. Het ontwerp werd getekend door de lokale timmerman-architect Johannes Jozef Marie (‘Jean’) Clabbers (1901-1970) in opdracht van de familie Vossen-Kuypers. Het pand, opgetrokken in baksteen in een traditionalistische stijl, staat prominent op de hoek van de Grotestraat en de Sint Martinusstraat, tegenover de kerk. De familie Vossen-Kuypers had er een zaak in lingerie en stoffen. De winkelnaam ‘KOSO’ die in glas in lood op de gevel boven de ingang naast de grote etalageramen prijkte, verwees naar de ‘Kousen en Sokken’ die er werden verkocht.

Het winkel-woonhuis was op de begane grond ingedeeld in een grote winkelruimte met kasten, etalages, kantoor, magazijn en opgang naar de bovenwoning. Op de eerste verdieping en in de kap was een ruime woning ondergebracht, met salon en woonkamer-en-suite aan de straatzijde, kinderkamer, keuken, badkamer en vijf slaapkamers, waarvan vier in de kap. 

In 2021 is het sterk verwaarloosde pand door een betrokken lokale particulier aan Vereniging Hendrick de Keyser geschonken om herstel mogelijk te maken. Een hoognodige herwaardering van het pand zal bijdragen aan de verdere revitalisatie van de dorpskern van Tegelen waar de Vereniging al verschillende huizen heeft gerestaureerd en de gemeente de openbare ruimte sterk verbeterd heeft.