Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Grotestraat 44

5931 CW Tegelen, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2017
Bouwjaar
1820

Dit winkel-woonhuis staat in de Dorpskern van Tegelen, schuin tegenover de smederij en de voormalige herberg 'Den Gouden Berg', ook in het bezit van de Vereniging. 

Over de bouw- en bewonersgeschiedenis van het pand is nog veel onbekend. Het is gebruikt geweest als woning, werkplaats, winkel, kantoor van de Tegelse Passiespelen en fotostudio.

In het complex is een oude kern aanwezig die dateert van vóór 1820. in de loop van de 19e en vroege 20ste eeuw is het terrein langs de Grotestraat tussen het huis en de naastgelegen Engerbeek stapsgewijs volgebouwd met diverse bijgebouwen.

OR0A3887

Ondanks de verschillende bouwvolumes en de verbouwingen door de tijd heen is dit pand een kenmerkend langgerekt eenlaags Noord-Limburgs huis onder een zadeldak met witgeschilderde muren, een grijze plint en een dak met grijze Mulderpannen. De 19e-eeuwse vensters hebben zware gestucte omlijstingen met fantasie-pilasters. In de zijgevel is een rode keramische tegel ingemetseld uit de vroege 20ste eeuw met een afbeelding van Sint Maarten, de patroonheilige van de nabij gelegen Martinuskerk. 

In het huis bleven ondanks moderniseringen historische elementen bewaard, waaronder balklagen en voor Limburg kenmerkende 'gespelderde' plafonds.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 15.

OR0A3866