Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Grotekerksbuurt 56

3311 CB Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1959
Bouwjaar
1460
Dordrecht Grotekerksbuurt 56

De huizen aan de Grote Kerksbuurt ze staan met hun achterzijde in het water van de Voorstraathaven. Dit grote huis, nummer 56, heeft nog een kern die teruggaat tot de eerste bouwfase uit de 14de of vroege 15de eeuw. De meeste huizen werden na de stadsbrand in 1457 -gedeeltelijk- herbouwd. Waarschijnlijk is nummer 56 toen samengevoegd met het buurpand aan de westzijde tot een zeer groot huis, want in de belastingregisters terug te vinden dat bijna tweemaal zoveel belasting werd betaald als voor de buurpanden.

Het huis is 5 meter breed en 16,5 meter diep en de begane grond is 5 meter hoog. De middeleeuwse houtconstructie is zeer goed bewaard gebleven en bestaat uit moer- en kinderbinten. In de bouwmuren zijn boognissen uitgespaard.

Voor de restauratie was de begane grondverdieping in gebruik als werkplaats. Aan de hand van bouwsporen kon men ontdekken dat zich aan de achterzijde van het huis voor de stadsbrand een waterstoep bevond die bij de herbouw was overbouwd. De nieuwe achtergevel werd toen direct aan het water geplaatst. 

De voorgevel is geheel uit baksteen opgetrokken met hoge geprofileerde boogvensters. Dit soort trapgevels werden in deze omgeving gedurende de gehele 15de en 16de eeuw gebouwd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 254-261.