Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Grotekerksbuurt 54

3311 CB Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1959
Bouwjaar
1970
Dordrecht, Grotekerksbuurt 54
Dordrecht, Grotekerksbuurt 54

De Grote Kerksbuurt vormt samen met de Groenmarkt en de Wijnstraat de noordelijke dijk langs de oude haven. Gegevens over de huizen aan deze zijde van de straat zijn schaars. Bekend is dat in 1557 Lenert Tonisz hier woonde, schipper van beroep.

Het pand op nummer 54 was lange tijd eigendom van de eigenaar van het grotere buurpand nummer 56. In 1832 stonden beide huizen op naam van Johannes Engels. Hij bewoonde het achterhuis van nummer 56 dat was samengetrokken met het achterhuisje van nummer 54. Het had van oudsher geen eigen muren en hing als het ware tussen de nummers 50 en 56 in. Het achterhuisje is halverwege de twintigste eeuw in de haven gestort ondanks de tijdelijke voorzieningen die de gemeente had getroffen om de middeleeuwse houtconstructie voor verder verval te behoeden. In 1976-1977 werd het huis hersteld.


Voor meer informatie zieĀ Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 254-261.