Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Grotekerksbuurt 50-52

Grotekerksbuurt 50_52, 3311 CB Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1970
Bouwjaar
1500
Dordrecht Grotekerksbuurt 50

Grotekerksbuurt 50 maakt samen met de buurpanden op nummer 54 en 56 deel uit van rijtje van drie huizen, dat in het bezit is van Vereniging Hendrick de Keyser. De achtergevels staan in het water van de Voorstraathaven, de oude haven van Dordrecht. Dit gedeelte van de stad kwam omstreeks de elfde eeuw in ontwikkeling. Zowel nummer 50 als nummer 56 heeft een kern die terug gaat tot de 14de of 15de eeuw. Vermoedelijk zijn de huizen gedeeltelijk herbouwd na een grote stadsbrand van 1457. 

De panden kwamen in vervallen staat in bezit van de Vereniging en werden eind jaren zeventig gerestaureerd. Nummer 50 was voor de restauratie in gebruik als fietsenstalling met bovenwoning. 

Het huis is 3,5 meter breed en 16 meter diep. Het heeft een begane grond en een verdieping. In het voorgedeelte zijn vier oude balkvlakken met moer- en kinderbinten bewaard gebleven. Twee sleutelstukken voorzien van peerkraalprofielen duiden op een datering van voor het midden van de 16de eeuw. Tijdens de restauratie werd een oude kelder onder de vloer ontdekt, die 1,8 meter onder het huidige straatniveau is gelegen. De zolder en de kap zijn 19de-eeuws, evenals de witgepleisterde gevel. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 254-261.