Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Grote Oost 82

1621 BZ Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1800

De Grote Oost is ontstaan als een straat op de Zuiderzeedijk. Deze ontwikkelde zicht tot een belangrijke uitvalsweg van de stad. Meer naar het centrum werden aan de Grote Oost aanzienlijke panden gebouwd. Verder van het centrum af werden gaten in de bebouwing geleidelijk opgevuld met arbeiderswoningen. 

De twee gelijk gebouwde huisjes zijn 4 meter breed en 9,5 meter diep en hebben een langgerekt zadeldak. De huisjes hebben slechts een bouwlaag, met een kleine zolderverdieping. Aan de straatzijde was een voorhuis met een afgescheiden zijkamer gelegen. Daarachter lag een woonvertrek met schoorsteen en bedstede. Tegen de achterzijde van het huis waren een spoelkeuken en privaat aangebracht.

Hoorn Grote Oost 82 84

De kleine zolder was met een laddertrapje te bereiken dat uitkwam op een bordesje boven de deur naar de woonkamer. Vanaf het bordesje liep een trapje door naar de zolderkamer. Het benedendeel van de trap was wegklapbaar zodat men er overdag geen hinder van ondervond.
Bij de restauratie van de huisjes is de dakhelling iets gewijzigd zodat op zolders meer ruimte beschikbaar kwam en werd de achterzijde uitgebouwd om de keukens onder te brengen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, p. 261.