Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Grote Hoogstraat 14

8911 HA Leeuwarden, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1957
Bouwjaar
1664

In de 16de-eeuw vestigden zich voornamelijk middenstanders in deze straat, waaronder veel vleeshouwers die hun waar verhandelden in het nabijgelegen vleeshuis aan de Eewal. Volgens het stadsarchief stond in 1586 op deze plek een bedrijfsruimte van een vleeshouwer en ook in 1703 woonde hier een slager. Het bouwjaar 1664 laat onvermeld welke persoon het huis bewoonde, maar aannemelijk is dat het ook toen een vleeshouwer was.

Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw woonden er voornamelijk bakkers, waarna het in de 19de eeuw door verschillende beroepsgroepen werd gebruikt.

Op de begane grond was de kamer door een insteekvloer plaatselijk verdeeld in twee lagen. Daardoor had het achterhuis twee niveaus. Tegen de achtergevel lagen boven elkaar twee stookplaatsen. In het voorhuis was aan de linkerzijde een kleine zijkamer afgescheiden met een hangkamertje. Hier zat een extra venster, waarvan de geblokte ontlastingsboog bewaard is gebleven. De tussenwand bestond uit een rijk gedecoreerde bedsteewand die bij de restauratie als kolenhok op zolder werd aangetroffen en weer is teruggeplaatst.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 108-110.

Leeuwarden Grote Hoogstraat 14 1