Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Groot Heiligland 46

2011 ES Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1992
Bouwjaar
1598

Dit huis werd waarschijnlijk omstreeks 1598 gebouwd, gelijk met het achterliggende hofje dat inmiddels is gesloopt. Begin 20ste eeuw werd dit huis samengevoegd met nummer 48 maar bij een restauratie in 1973 werden ze weer van elkaar gescheiden.

Groot Heiligland 46 heeft een eenvoudige tuitgevel. De plattegrond waaiert naar achter toe enigszins uit, zodat het pand wat ruimer is dan men van de straat af zou verwachten. Uit een veilingconditie van 1809 is de oorspronkelijke toestand bekend: het huis was voorzien van een voorhuis, een binnenhaard met twee bedsteden, een kelder en aan de achterzijde een keukentje. Deze werd vooral in de zomer gebruikt als er in de haard geen kookvuur beschikbaar was. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 194-195.

Haarlem Groot Heiligland 46 18 1