Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Groot Heiligland 22

2011 ER Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1992
Bouwjaar
1650
Haarlem Groot Heiligladn 22 Omvalspoort 11

Het huis ligt aan de westzijde van het Groot Heiligland, op de hoek met de Omvalspoort, een smalle steeg die toegang geeft tot een aantal kleine huisjes op het binnenterrein. In 1747 werd het pand omschreven als een pand "waar in lange jaren met goed succes de broodbakkerij is gedaan".

De enkelvoudige balkenlaag van grenenhout in het pand en de sobere gevel duiden op een datering rond het midden van de zeventiende eeuw. De trapgevel werd omstreeks 1800 vervangen door de eenvoudige klokgevel met een gebogen afdekking. Oorspronkelijk moet de gevel sterk hebben geleken op het buurpand Groot Heiligland 19. Het huis is mogelijk het werk van dezelfde aannemer.

Het diepe pand was verdeeld in drie vertrekken achter elkaar. De kamer aan de voorzijde was onderkelderd en had aan de rechterzijde een zijkamer. De spiltrap stond tussen de binnenhaard en achterkamer en vormde samen met de bedsteewand de afscheiding tussen beide woonvertrekken.

Op het achtererf waren een ‘kookkeuken' met haard en bedstede en een loods. De verdieping had ook een stookplaats en was verdeeld in twee vertrekken. De zolder bood de mogelijkheid voor graanopslag, in verband met de bakkersfunctie van het huis, terwijl de vliering plaats bood voor het drogen van kleding en opslag van brandstof.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 192-193.