Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Zutphen, Groenmarkt 7
Zutphen, Groenmarkt 7

Groenmarkt 7

7201 HW Zutphen, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1988
Bouwjaar
1650
Zutphen, Groenmarkt 7

De Groenmarkt ligt aan de grens van het oudste deel van Zutphen. Hier bevond zich een gracht die in de 13de eeuw binnen de stadsmuren kwam te liggen en vanaf de 14de eeuw werd gedempt en bebouwd. Bekend is, dat zich op nummer 5, 6 en 7 in 1395 al drie huizen bevonden. Nummer 7 en 9 hebben een gezamenlijke gevel waarop het jaartal 1631 is vermeld. Vermoedelijk zijn beide panden in dit jaar volledig vernieuwd. Nummer 5 is waarschijnlijk reeds in 1629 vernieuwd.

De panden Groenmarkt 7 en 9 werden voorzien van één gevel met twee toppen. Vanaf 1819 moderniseerde toenmalige eigenaar beurtschipper Goosens het pand gedeeltelijk. De raamindeling werd gewijzigd en de gevel kreeg een houten winkelpui. Ook werd de topgevel hierbij gesloopt. In 1937 maakte architect A.A. Kok een restauratieplan voor de panden op nummer 5, 7 en 9. De 17de-eeuwse gevel van nummer 5 werd hierbij hersteld. Nummer 7 kreeg bij een restauratie in 1970 de oude topgevel terug.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 319-324.